Miejski Ośrodek
Kultury Sportu i Rekreacji
w Czchowie

Polecane wydarzenia

Zapraszamy na zajęcia ogólnomuzyczne
2019-02-19


Zapraszamy na zajęcia ogólnomuzyczne
2019-02-19


Kino Baszta zaprasza
2019-02-14


Kino Baszta zaprasza
2019-02-14


Turniej Piłki Siatkowej o Puchar Burmistrza Czchowa - zapraszamy do udziału!!!
2019-02-11


Turniej Piłki Siatkowej o Puchar Burmistrza Czchowa - zapraszamy do udziału!!!
2019-02-11


Turystyka Pielgrzymkowa w gminie Czchów
2016-06-14
Bogato zdobione kościoły w gminie Czchów stanowią atrakcyjną perełkę dla miłośników turystyki pielgrzymkowej. Zapraszamy do zwiedzania!


Ważne informacje tele-adersowe dla TURYSTY
2016-06-14

Informacje / Information / Touristen Auskunft


Tak wiele do odkrycia - Zaprasza Gmina Czchów
2016-06-14

Gmina Czchów – idealne miejsce wypoczynku dla Ciebie!


"OD SZCZYTU DO SZCZYTU" - Odwiedź 45 miejsc i odkryj nieznane...
2015-11-30
Mateusz i Angelika - aktywni i kreatywni pasjonaci górskich wędrówek ruszają z nową akcją w okolicach Jeziora Rożnowskiego. Projekt "od Szczytu do Szczytu" zakłada, odwiedzenie przez turystów 45 najatrakcyjniejszych wzniesień i szczytów w siedmiu gminach: Iwkowej, Łososinie Dolnej, Laskowej, Czchowie, Lipnicy Murowanej, Gródku nad Dunajcem i Korzennej.


Spotkanie podsumowujące warsztaty

2014-08-27

Kolejnym ważnym wydarzeniem realizowanym przez MOKSiR w Czchowie 24 sierpnia 2014 roku, tym razem promującym lokalne walory i produkty Gmin Śliwkowego Szlaku było „Spotkanie podsumowujące warsztaty kulinarne” współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Należy podkreślić, że w 2014 roku udało się MOKSiRowi zrealizować pięć operacji z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekty współfinansowane były ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader, Pogram Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w ramach działania Wdrażanie Lokalnych Strategii Rozwoju. Instytucją Zarządzającą PROW na lata 2007-2013 jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród projektów były dwa inwestycyjne – remont i modernizacja Świetlicy w Złotej i pomieszczeń MOKSiRu, oraz trzy tak zwane miękkie projekty (warsztaty produktów lokalnych, warsztaty kulinarne i Dni Czchowa w raz z kiermaszem lokalnych walorów). Teraz nadszedł czas na podsumowanie operacji pod nazwą „Promocja produktów lokalnych poprzez organizację warsztatów kulinarnych, spotkanie podsumowujące i wydanie broszury informacyjnej”. W ramach tej operacji jak sam tytuł mówi przeprowadziliśmy warsztaty kulinarne o tematyce: „przetwory”, „dania mięsne”, „ciasta, ciastka, ciasteczka”, i „potrawy z grilla”, a jej celem była i jest promocja produktów lokalnych Śliwkowego Szlaku. Nasz region to również region rolniczy, który charakteryzują niewielkie gospodarstwa. Jest tutaj dużo sadów i plantacji różnych odmian owoców, gospodarstw ogrodniczych, gospodarstw zielarskich, pasiek pszczelich, a lasy obfitują w grzyby i jagody. Wykorzystując to co najlepsze, wykonaliśmy wyjątkowe specjały regionalne: przetwory, lokalne potrawy, dania regionalne i różnorakie wypieki począwszy od najbardziej znanych „drożdżowych”, poprzez ciasta kruche i ciasteczka, a skończywszy na wykwintnych ciastach tortowych. W ten sposób powstały „nowe produkty” a „stare” troszeczkę zostały „ulepszone”, jednak wszystkie wykonywane były na bazie tradycyjnych receptur i przepisów naszych mam i babć. W ramach operacji przeprowadziliśmy 48 godzin warsztatów kulinarnych (po 12 godzin z każdego zakresu). Każdy temat traktowany był indywidualnie i z największą starannością. Prowadzący warsztaty przygotowali dla uczestników ciekawy program, w ramach którego panie uczyły się wykonywać wspaniałe smakołyki, poznawały receptury i przepisy według, których nasze babcie, a nawet prababcie przygotowywały potrawy, przetwory i ciasta, a także nowatorskie od niedawna wykonywane. Prowadzone były rozmowy dotyczące potraw regionalnych, zdrowej żywności i wykorzystywania naturalnych produktów lokalnych do przygotowywania posiłków, przekąsek i przetworów. Warsztaty kulinarne z zakresu „przetwory” realizowane były w Czchowie. Nad całością czuwała pani Maria Janicka, a panie z Koła Gospodyń z Czchowa, wspierane przez panią Teresę Turek i Teresę Kasińską, wykonywały fantastyczne przetwory. Wśród nich odnajdujemy te ze spiżarni babci „na lekarstwo” - a więc sok malinowy, z czarnej porzeczki i aronii, syrop z mniszka, bzu, sosny i lipy. Ciekawy i niepowtarzalny smak miał dżem ogórkowy, dżem z cukinii i z cytryńca. Jednak największą popularnością cieszyła się degustacja przetworów „na zdrowie”, to znaczy różnych nalewek (różana, agrestowa, z czarnej porzeczki, cytrynowo-miodowa, wiśniowa), po której ciężko było zadecydować która z nich jest najsmaczniejsza. „Dania mięsne” przyrządzały panie z Biskupic Melsztyńskich pod okiem niezastąpionej pani Krysi Krzan. Zajęcia były emocjonujące, bo przecież nigdy nie wiadomo (tak jak w wierszu Jana Brzechwy „Kaczka dziwaczka”) czy z kaczki nie zrobi się zając, w dodatku cały w buraczkach… Jednak pełny profesjonalizm prowadzącej oraz perfekcjonizm uczestników warsztatów zawsze zaskakiwał nie tylko wyglądem ale i smakiem potraw. Podniebienia łaskotały: miodówki indycze, kaczka w biskupickim winie, schab faszerowany śliwką i morelą, polędwiczki w ziołach na słodko i czosnkowa pieczeń. Kolejne warsztaty tym razem z słodkiego zakresu nosiły nazwę „ciasta, ciastka, ciasteczka”. Za słodkie wypieki odpowiedzialne były panie ze Złotej. Nad całością prac czuwała pani Agata Krakowska. Śmiało można powiedzieć, że tutaj panie miały ogromne pole do popisu. Wykonywały tradycyjne, istniejące od niepamiętnych czasów ciasta drożdżowe, kołacze i rogale, pyszne kruche ciasteczka i ciasta z owocami, oraz delikatne i wykwintne ciasta tortowe. Ostatnim tematem warsztatów kulinarnych były „potrawy z grilla”, z którym zmagały się panie z Jurkowa. W role wykładowcy, intendenta i kucharza znakomicie wcieliła się pani Dorota Olchawa, która zaserwowała wszystkim różnorodność potraw a przy tym i wspaniałą ucztę smaków. W ustach rozpływały się ziemniaczki, cukinie, pieczarki i szaszłyki z warzyw, a skrzydełka, karkówka i pstrągi znikały ze stołu niczym ciepłe bułeczki. Podczas spotkania podsumowującego warsztaty kulinarne ich uczestnicy otrzymali certyfikaty, a konferansjer dokonał podsumowania całego projektu. Dodatkową atrakcją spotkania były stoiska: degustacyjne potraw, przetworów, wypieków powstałych na warsztatach kulinarnych; promujące walory lokalne przyrodnicze, kulturowe, oraz rękodzieło ludowe. Każdy kto tylko chciał mógł skosztować pyszności jakie powstały na warsztatach. Dodatkowo ogromną popularnością cieszyło się stoisko, na którym mogliśmy podziwiać dekoracje wykonane z owoców i warzyw. Efektywnie wyrzeźbione kwiaty, postacie, a nawet pejzaże nadawały niesamowitego wyglądu potrawom. Prestiż spotkaniu nadał pokaz kulinarny w wykonaniu Adama Czapskiego, który przygotował dania tradycyjne i dania ze śliwkami. Oczywiście do wykonania potraw wykorzystywane były śliwki węgierki -nasz produkt regionalny. Można je było skosztować w różnych formach (wędzone, suszone, świeże, duszone, podsmażane, …, a nawet w płynie). Wiele osób podziwiało niezwykłe umiejętności wspaniałego kucharza – showmana, który nie tylko wspaniale gotuje, ale równie doskonale opowiada o jedzeniu. A jego eksperymenty kulinarne zachwycały niejedne podniebienia. Adam Czapski był także uczestnikiem programów Ugotowani, Mastrchef i Hells Kitchen. W Czchowie podczas spotkania zaserwował niezwykłą kartę dań. A mianowicie: "Czchowskie leczo ze śliwowicą", "Mus czekoladowo-śliwkowy z racuchami, że palce lizać" oraz "Karmelizowane w krupniku śliwki z gałką lodów waniliowych". Pokaz był niezwykły, potrawy pyszne. Jednym słowem było śliwkowo i słodko! Niesamowite, tym razem muzyczne walory kulturowe „Śliwkowego Szlaku” podkreślił występ zespołu Lachersi, którzy zagrali tradycyjne melodie lachowskie we własnych aranżacjach. Pomimo, że wokalista śpiewał lachowską gwarą, publiczność świetnie się odnajdowała i mu wtórowała. A „stare” piosenki naszych przodków, w aranżacjach zespołu przekazywały niesamowitą radość. Tak właśnie było w Czchowie. Pomimo przenikliwego zimna, publiczność śpiewała i tańczyła. Na zakończenie niezwykle ciekawego dnia, wystąpi młodziutki zespół Fusion, który od niedawna działa przy czchowskim MOKSiRze. Przed czchowską publicznością (i nie tylko) wystąpili już podczas Dni Czchowa organizowanych wraz z kiermaszem lokalnych walorów, którą do reszty "oczarowali" dzięki ciekawym aranżacjom i repertuarem dla młodszych i troszkę starszych!

Elżbieta Ogiela

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekty współfinansowane były ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader, Pogram Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w ramach działania Wdrażanie Lokalnych Strategii Rozwoju. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kalendarz wydarzeń
<< Luty 2019 >>
Pn Wt Śr Cz Pt Sb N
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728